Monday, January 30, 2012

Kek Keju Malas...........

Penggemar cheesecake.....

JANGAN KE MANA-MANA!!! Kita berkongsi rahsia cheesecake versi MALAS yek!

Saya suka kek keju yang krimnya lembut dan larut halus di dalam mulut. Tak kira la perasa apa pun! Janji kek keju....



Tapi saya malas nak membuat selalu sebab leceh membakarnya menggunakan water bath. Entah mcm mana, terjumpa lak resepi ni kt internet ( terima kasih Google!). Caranya memang mudah habis...Tak yah pakai oven. Yg paling penting gerenti jadik!


No bake cheesecake

Bahan dasar
200 g biskut digestive, dikisar halus
100 g butter, cairkan

Filling
250 g packet krim keju, lembut
1 tin susu pekat
1/3 c jus lemon / perasa lain (saya buat perasa strawberry)
½ sk esen vanilla
2 sk gelatin, rendam dgn 1/2 cwn air suam



Cara-cara

1. Gaulkan biskut dgn butter yang dicairkan.
2. Masukkan dlm bekas kek yg boleh dibuka (saya guna 8 inci) sambil ditekat padat. Sejukkan dlm peti ais 1 jam.
2. Pukul krim keju dan susu pekat sehingga kembang dan bertanduk.
3. Masukkan esen vanilla, perasa dan gelatin. Pukul sebentar.
4. Tuangkan ke atas dasar biskut dan ratakan muka kek. Hias dgn hiasan jika mahu.
5. Sejukkan selama semalaman di dlm peti ais sebelum dipotong.


No comments:

Post a Comment