Thursday, January 26, 2012

Sup pekat ala mamak

Salam sayang semua....

Mengemas-mengemas fridge minggu lepas, terjumpa la tulang & daging lebihan korban huhu! Bolehlah di buat sekali masak. Haiii lah! Nak diapakan lah tulang temulang & daging yg sitotet ni ya?? Nak masak kari...tak menang isi nanti. Nak dibuat inti apa-apa pun, alahai cikit benor. Hmmm....buat sup ajerlah. Selongkar punya selongkar, jumpa gak resepi sup mamak ni. Lama benar tak masak sup pekat ni.

Dulu kalau kami ke KL, rajin benar saya & suami ke sebuah kedai dekat dgn Chow Kit tu. Sup campurnya memang tiada tandingan. Rezeki suami kot (sbb Encik Husband yg paling gemar sup nih), saya terjumpa resepi ni dalam majalah...dah lupa nama majalah tu hehehe! Dah banyak kali cuba, memang rasanya hampir sama yang kami makan di kedai kat Chow Kit tu...



Sup mamak pekat

Bahan2:
1.   Bwng merah/ bwng besar
2.   Bwng putih
3.   Halia
4.   2 sb Garam masala
5.   1 sb Serbuk ketumbar
6.   1 sb Rempah kurma
7.   1/2 sudu Serbuk lada hitam
8.   5 sb Rempah sup serbuk
9.   2 sb Serbuk kacang dhall
10. 2 sb Serbuk badam
11. Rempah 4 sekawan

Cara2nya:

1. Kisar tempung kacang dhall dan sebuk badam bersama. Ketepikan.

2. Tumiskan bwng merah/ bwg besar, bwng putih & halia smpai naik bau. Bila dh naik bau, masukkan serbuk garam masala, ketumbar, rempah kurma  & rempah sup dan kacau sekejap. Masukkan air ikut sukatan daging kambing yg direbus.

3. Masukkan serbuk kacang dhall dan badam sblm turun utk pekatkn kuah. Kemudian boleh goreng bawang sampai garing di dapur berlainan. Bila dh garing, taburkan di atas sup tadi. Boleh masukkan daun bawang, daun sup di dalam sup tersebut (pilihan). Akhir sekali masukkan garam  ikut rasa masing2.

No comments:

Post a Comment