Tuesday, August 16, 2011

Anak rusa Nani, Baru kembang ekor, Apa dosa kami, Lalu tidak tegur!!

Hmmmm...dalam diam kita sudah pun memasuki hari ke 15 Ramadhan huhuhu. Saya masih di takuk lama, persiapan menyambut Syawal hanya sedikit2 tentang anak2, manakala hal2 kuih muih belum pun bermula. Hari Ahad yg lepas masak rendang daging rusa :-) Husband ada kawan yang kawannya (ehh eh...betul tak bahasa ni??) rajin berburu. So, kali ni kami dapat daging rusa liar.....Haa...tak pernah pulak makan daging rusa liar ni. Mcm ayam kampung ker pejalnya isi dia? Nanti kita explore ya!

Husband bawak balik 3kg. Masak rendang pedas, pintanya lagi. Wokey....no hal :-)

Mana tahu...mmg ada hal. Wahhhh!! Serai yang simpan dlm peti ais dah kecut jadi macam lidi....Pergi ke 2,3 kedai cari serai; semua kehabisan. Haishhh! Menyerah nasib badan & singgah di kedai masuk taman perumahan kami. Dapat lah 8 batang yang mcm kacang panjang besarnya. Jadi lah...daripada tiada langsung ;((

Rendang Pedas
(untuk 3kg daging)

Bahan-bahan:
15 ulas bawang kecil*
10 ulas bawang putih*
3 inci halia*
2 inci lengkuas*
7@8 batang serai*
3 senduk nasi cili kisar
2 sudu besar ketumbar biji (disangrai tanpa minyak & kisar halus)
6 keping asam gelugur
Seketul gula melaka
Sebiji kelapa dibuat kerisik
1 1/2 biji kelapa - diambil santan pekat
2 1/2 cawan air
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
5 helai daun cekur
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara menyediakan


  • Bahan-bahan bertanda * dikisar bersama tetapi tidak terlalu halus.
  • Pijarkan minyak di dalam kuali & tumiskan bahan yang dikisar sehingga naik baunya.
  • Masukkan cili kisar & serbuk ketumbar dan tumis hingga cili masak & pecah minyak.
  • Masukkan daging dan air dan kecilkan api menjadi sederhana besar. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan daripada hangus. Biarkan sehingga daging hampir empuk.
  • Tambahkan santan, gula melaka & asam gelugur dan biar sehingga kuah mendidih & daging benar-benar lembut.
  • Akhir sekali masukkan kerisik, daun kunyit, daun limau & daun cekur yang dihiris halus. Rasakan garam secukup rasa. Kecilkan api & biar rendang mendidih perlahan-lahan sambil dikacau untuk mengelakkan rendang hangus di bahagian bawah. 
  • Angkat apabila rendang telah pekat.


Ok! Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment