Wednesday, January 18, 2012

Tigger the tiger.......

Yooo Hooooo........Cak!!!

Hadoiyaiiiii! Lama benar la entri ni terperam dalam folder draft....Hampir 2 bulan juga la mengeramnya, kalau dibiar naik macam tepung roti yang diletak yis; mau macam menara Petronas tingginya ni.....Hari ni kita berkongsi rasa krim puff ya! Ala...kuih Inggeris yang tengah hot sekarang ni....

Pernah tak pembaca melihat puff krim yang bulat dan gebu yang banyak terdapat di kedai-kedai kek? Intinya boleh kita letak macam2 tapi saya paling suka yang intinya vanilla lemon krim. Rasanya yang lembut dan 'bersarang' bersama lelehan butter krim amat mengasyikkan hehehe! Kalau dihidangkan bersama kopi panas...   mmmmmmm............memang terangkat!


Buatnya tidak susah, cuma perlukan sedikit kesabaran aje. Kalau saya membuatnya, bentuk yang direka berbagai-bagai heeee. Tapi Tigger the Tiger, watak rakan kartun Winnie the Pooh ini memang wajib ada untuk Danial......... Puas juga la nak dapatkan bentuk rupa ghimau yang seekor ni! Mula-mula memang takde rupa langsung, dua tiga kali mencuba.....ada ler iras-iras walau tak macam kembar seiras keh keh keh!

Cubaan kali pertama, krim puff saya tidak gebu dan penyek aje...Namun tak serik sebab saya geram puff tak menjadi. Practise makes perfect....Lama kelamaan, lepas mencuba belasan kali, menjadi jugak puff saya heeeeee!
Cubalah resepi di bawah ini, insya'allah cantik hasilnya.
Bahan-bahan (menghasilkan lebih kurang 20 biji bentuk biasa)
200ml air
90g butter-suhu bilik, potong 1cm
120g tepung gandum- diayak
2 sudu kecil baking powder
4 biji telur gred A


Cara-cara
  • Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
  • Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul telur kuning dan putih bersama.
  • Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila air telah mendidih, tutupkan api.
  • Masukkan tepung dan kacau laju.
  • Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  • Masukkan telur sambil mengacau adunan cepat-cepat.
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang. 
  • Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak berbentuk.



  • Semburkan permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit.  
  • Biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan untuk mengelakkannya kemek.
  • Pastikan puff sejuk sebelum dimasukkan kastad krim.




**Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff paling cantik ialah star nozzle yang saiznye 1 cm.**

Krim Kastard Lemon:

2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung Jagung
2 sudu teh tepung kastad
7 sudu besar gula
2 cawan / 500ml Fresh Milk (susu cair / santan pun ok)
2 sudu besar lemon paste
2 biji telur (Gred A)
1 sudu besar Mentega
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-caranya:

  • Masukkan bahan 1-6 dalam periuk kecil.
  • Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil kacau supaya tepung tidak berketul.
  • Masukkan telur & esen vanila. Kacau sebati. (Jika perlu tapis).
  • Masak diatas api yang kecil, kacau sentiasa sehingga adunan pekat.
  • Kemudian masukkan mentega dan gula yang telah dipukul kembang.
  • Masak di atas api sederhana sehingga pekat.
Krim puff ini juga boleh dimakan bersama sos coklat. Cuma perlu cairkan coklat masakan bersama susu sejat dan dititiskan ke atasnya seperti yang sering saya buat. Selamat mencuba :-))

No comments:

Post a Comment