Kesibukan yang melanda tahap 6.3 skala Ritcher, menyebabkan entri ini tertanggug-tangguh. Sebenarnya berhari-hari dah draf ni ditaip, tapi dek kesuntukan masa utk memolekkannya; itulah yang lambat muncul di alam siber entri ni :-0


Ketam nipah boleh diperolehi dalam tiga warna iaitu hijau, coklat dan perang.
Ketam ni membiak dan hidup di sekitar kawasan paya bakau yang berlumpur. Membiak secara bertelur, ketam ini boleh membesar sehingga 4 kg beratnya seekor.
Chilli Crab
5-6 ekor Ketam Nipah10 ulas bawang putih - dikisar
3 inci halia - dikisar
4 sb cili kering kisar
2 sb lada sulah
1 batang lobak merah
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 botol sos cili
1/2 botol sos tomato
Garam & Gula (secukup rasa)
2 biji Telur (dipukul)
1/2 botol sos cili
1/2 botol sos tomato
Garam & Gula (secukup rasa)
2 biji Telur (dipukul)
Cili hiris dan daun bawang untuk hiasan
Cara menyediakan:
Cara menyediakan:
- Gaul ketam dengan garam & lada sulah , ketepikan selama 30 minit.
- Panaskan minyak & tumis bahan-bahan yang dikisar hingga kekuningan.
- Masukkan cili kering & tumis hingga garing dan cili pecah minyak.
- Masukkan lobak merah dan masak hingga lobak empuk.
- Masuk bawang dihiris , sos tomato , sos cili , garam & gula
- Masukkan ketam & hirisan cili , tunggu hingga masak. Masukkan telur yang dipukul dan balik-balikkan.
- Hidang bersama dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment